Izložba radova Cveje Jovanovića od sutra u Tršiću

razglednica

razglednica

U okviru Letnje škole srpskog jezika, kulturne istorije i prevođenja Tršić 2016 u sredu 24. avgusta 2016. godine biće otvorena izložba Bekstva u slobodu u radu Svetozara Cveje Jovanovića. 
Izložbu će u 12 časova u Muzeju jezika i pisma u Tršiću otvoriti Janike Bejn, savetnica Norveške ambasade u Beogradu,dr Aleksandar Pavlović, naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradui Igor Jovanović, unuk Svetozara Jovanovića.
U našem susedstvu u Banji Koviljači živeo je do 2006. godine Svetozar Jovanović koji je za vreme Drugog svetskog rata uspeo da u komunikaciji, jezicima i ljudima pronađe ono najbolje. Srpskim logorašima u Norveškoj ponudio je opismenjavanje kao nadu da će se rat završiti i mogućnost da u lošim komunikacijama kakve rat održavaju pronađu nove načine da poboljšaju veze sa bližnjima koji su bili daleko i ostave trajnije tragove o svojim životima. Norvežanima i Jugoslovenima iz rata je stvorio Srpskohrvatsko-norveški rečnik i time istakao razumevanje kao mogućnost povezivanja.
Svetozar Jovanović rođen je 1914. godine u Šimanovcima. Učiteljsku školu završio je u Šapcu 1935. Ovaj nosilac Partizanske spomenice 1941 kao pripadnik Podrinskog partizanskog odreda, zarobljen je krajem 1941. godine i interniran u Norvešku gde je u zarobljeništvu dočekao kraj rata. Književnošću za decu i omladinu počeo je da se bavi još kao mlad učitelj. Kao pisac bio je vrlo aktivan, autor je mnogih dela za decu i odrasle. Njegove pesme i prozni radovi nalaze se u mnogim antologijama, zbornicima i priručnicima za decu i omladinu. Na književnim konkursima osvojio je 16 nagrada. Od 1953. godine pisao je udžbenike za osnovnu školu. Objavio je i nekoliko knjiga u kojima je opisao život u logorima u Norveškoj. Najpoznatije od njih su Bekstva u slobodu i Krvavi put severnog odreda koje su prevedene i na norveški jezik. Autor je i prvog (u Jugoslaviji) Srpskohrvatsko-norveškog rečnika. Za književno stvaralaštvo 2001. godine dobio je Vukovu nagradu.
Porodica Jovanović poklonila je 2011. godine osam knjiga Svetozara Jovanovića Biblioteci Muzeja jezika i pisma u Tršiću i time nam omogućila da kroz njegovo delo ispričamo priču o jeziku kao najkreativnijem činiocu naših života.
Iako se pismenost danas podrazumeva, ostaje potreba da je u svim njenim pojavnim oblicima usavršavamo i upotrebljavamo. Jezik određuje način na koji poimamo svet oko nas. Kakav će naš svet biti zavisiće od našeg stava prema našem maternjem jeziku i svim ostalim jezicima koji nam nisu maternji, ali mogu iz različitih razloga postati naši.
Dobro došli!